Curatele, beschermingsbewind en mentorschap

Curatele (of beschermingsbewind en mentorschap) betekent dat wij helpen bij alle beslissingen die jij of je cliënt moet nemen op het gebied van zorg, welzijn, financiën en spullen. Dit omdat je formulieren, cijfers, keuzes maken en contact met bedrijven ingewikkeld vindt. Of dat je cliënt door psychische of verstandelijke mogelijkheden of verslaving het niet lukt hierover de regie te nemen. Deze beslissingen gaan dus zowel over financiële keuzes als om persoonlijke keuzes. Jij of jouw cliënt maakt, wanneer dit kan, nog wel zelf de keuzes (handelingsbekwaam) maar wij begeleiden en sturen waar dat nodig is.

 

Dit werkt zo

We mogen niet zomaar alle beslissingen van jou of die van jouw cliënt overnemen. Hiervoor moet je zelf, jij als begeleider of als familie een aanvraag doen bij de rechter. De rechter kijkt of onze hulp nodig is. Pas dan kunnen wij helpen. Uiteraard kunnen we vooraf wel kennismaken en je helpen bij het regelen van de aanvraag.

 

Dit doen wij voor jou

Zodra we toestemming hebben om te helpen, is het onze verantwoordelijkheid te zorgen dat de dingen waar jij of je cliënt nu tegen aanloopt, geregeld worden. Hierin vinden we ontzorgen heel belangrijk: jij of je cliënt staan er niet alleen voor, we doen het samen met je. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat we deelnemen aan zorgoverleggen en multidisciplinaire overleggen om jouw zorg en welzijn te vertegenwoordigen en goed te regelen. Ook kijken we samen naar je financiële situatie en regelen we alles voor je als het gaat om je financiën en het aanschaffen van spullen. Jij of jouw cliënt maakt, wanneer dit kan, nog wel zelf de keuzes (handelingsbekwaam) maar wij begeleiden en sturen waar dat nodig is.

 

Contact

Wil je meer weten? Kijk dan bij onze werkwijze. Wil je dat we voor jou of je cliënt aan het werk gaan? Laten we dan eens kennismaken.